OM SYSTEM Yeni OM-1 Mark II Modelini Duyurdu
Son 2 yıldır OM System’in OM-1 ve Om-5 model makinelerini keyifle kullanıyoruz. (OM-1 Olympus, OM-5 ise OM System logosuyla ile piyasaya sürülmüştü) Geçtiğimiz günlerde Şubat 2024 sonunda piyasaya çıkacak olan yeni OM System OM-1 Mark II modelinin de duyurusu yapıldı. Bu yeni modelin temel özelliklerini ve farklarını sizlerle paylaşmak istedik…
OM-1 Mark II’nin Temel Özellikleri:
Sensör: 20MP Micro Four Thirds Stacked CMOS
Sarsıntı Engelleyici : 8.5 stop IS (makine gövdesinde)
Yüksek Çözünürlüklü Çekim: Elde 50 MP, tripodda 80 MP çekim
Özel Çekim Modları: LiveComp (Karma Kompozit), LiveND (Dahili Yoğunluk Filtresi), Graduated ND (Dereceli Yoğunluk Filtresi)
Su ve Toz Koruması: IP53 standardına göre toz ve su geçirmeme özelliği
Hafıza Kartı: Çift yuvalı, UHS-II hızlı kart kullanımı
AF Modları: Konu tanıma özelliği (araç kuş, hayvan vb konuları otomatik tanıma ve netleme özelliği)
Buffer (Arabellek): Auto Focus ile saniyede 50, AF / AE kilidiyle saniyede 120 kare çekim özelliği
OM-1 Mark II, OM-1 modelinden yaklaşık 2 yıl sonra piyasaya çıkıyor ve radikal değişiklikler yerine OM-1’in özelliklerinde bir dizi iyileştirmeler sunuyor. OM-1 Mark II modeli de, OM-1 modeli gibi TruePic X işlemciyi kullanıyor ve temel özellikleri aynı, ancak Mark II modelinde daha fazla RAM var ve OM System bunun mümkün olan birçok değişikliğin temelini oluşturduğunu belirtiyor. Dolayısıyla, maksimum seri çekim hızı ve video özellikleri değişmeden kalırken, bu özelliklerin uygulanma şekli ve makinenin bu özelliklerdeki performansı değişti.
Geliştirilmiş AF
Auto Focus başlığının Geliştirilmiş AF olarak tanımlanmasının sebebi, makinenin AF sisteminde yapılan iyileştirme olarak vurgulanıyor. Olympus EM1 X modeli birçok nesneyi tanıyacak şekilde AF algoritmalarına sahip makine-öğrenimi (machine learning) kullanan ilk modeldi ve tabii ki insanları ve evcil hayvanları ayırt edebiliyordu.
MENU’de görünen ilk değişiklik Nesne Tanıma (Subject Detection) bölümüne İNSAN başlığının eklenmesidir. OM-1’de Yüz Tanıma ayrı bir başlıkta yer alıyordu. İNSAN tanıma özelliği AI (yapay zeka) sayesinde küçük yüzlerin gelişmiş tespitinin yanı sıra, önceki yüz tanıma fonksiyonuyla tespit edilmesi zor olan maske, güneş gözlüğü ve şapka gibi nesneler takan kişilerin tespit edilmesini de sağlıyor.
Ayrıca OM System, yapılan iyileştirmelerle C-AF + TR (sürekli netleme + takip) özelliğinde de AI (yapay zeka) sayesinde netlik yenileme hızının da arttığını belirtiyor. Ayrıca daha önce olduğu gibi, tanınan konu seçtiğiniz AF alanının dışına çıkarsa kameranın ne yapacağını belirleyebiliyorsunuz: konuya bağlı kalın veya seçtiğiniz alan içinde odaklanmaya geri dönün. Bu özellik, fotoğraflar ve video için ayrı ayrı ayarlanabiliyor.
Elbette bu özelliklerdeki gelişmeleri makineyi dedikten sonra daha detaylı anlatma şansımız olacaktır.
Geliştirilmiş IS (Sarsıntı Engelleyici)
OM System OM-1 Mark II’de yapılan önemli iyileştirmelerden biri dahili Sarsıntı Engelleyici özelliğinde… Önceki modellerde 7-7.5 stop olan bu özellik, OM-1 Mark II’de 8.5 stop olacak şekilde yenilenmiş durumda… OM-1 modelinde oldukça başarılı bir şekilde çalışan IS (Sarsıntı Engelleyici) özelliğinin daha da geliştirilmesi az ışık koşullarında, tele objektif kullanırken ve yakın plan çekimler için heyecan verici…
Elbette makinede bu özelliğin olması herkese 8.5 stop enstantaneyi düşürerek çekim yapabilme garantisi vermiyor. Fotoğrafçının tecrübesi, kullandığı enstantane, tercih edilen objektif sonucu etkileyecektir. Ama piyasadaki en yüksek becerinin bu modelde olması da umut verici…
Karartmasız daha fazla mod
OM System OM-1, en hızlı çekim ayarlarında gerçek anlamda kararmasız çekim olanağı sunuyordu. Yani seri çekim vb çalışmalarda ekranda, vizörde kararma olmadan çekimi devam ettirebiliyordu. OM-1 Mark II, bunu daha yavaş patlama hızlarından bazılarına kadar genişletiyor; bu, her zaman kameranın en yüksek hızlarını kullanması gerekmeyen fotoğrafçıların sensörün hızlı okuma avantajından yararlanmaya devam ettiği anlamına geliyor.
Daha Büyük Buffer (Arabellek)
OM-1 Mark II’deki donanım değişikliğinin en belirgin işareti daha derin arabelleğidir. OM-1 Mark II, 50 fps’de 256 Ham kare veya tek (başlangıç) AF 120 fps modunda 213 kare çekebilmektedir. Bu rakamlar, orijinal modelin elde edebileceği rakamların yaklaşık iki katıdır ve yüksek hız yeteneklerinin değerini artırmaya yardımcı olur.
OM-1 Mark II, Auto Focus ile saniyede 50, AF / AE kilidiyle saniyede 120 kare çekim özelliğine sahip…
Graduated ND Filtresi (Dereceli Yoğunluk Filtresi)
OM System OM-1 ve OM-5 modellerinde LiveND (Dahili Yoğunluk) filtresi 4 ve 6 stopluk düşük enstantane kullanma imkanı veriyordu. OM-1 Mark II ise LiveND özelliği artık 7 stop (ND128) olarak çalışma şansına sahip. BUnunla birlikte Graduated (dereceli) ND filtresi de bu modelde kullanılabilir durumda… Bu özellik içerisinde filtre derecesini sert, orta ve yumuşak bi kenara sahip olmasını ve 1,2 ve 3 kademeli bir etkiye (ND2, 4 ve 8) seçimlerini yapabiliyorsunuz… Degradenin (derecenin) orta noktasını hareket ettirmek için dört yollu kontrol cihazını veya dokunmatik ekranı, açısını döndürmek için de kadranları kullanabiliyorsunuz. Böylece kadrajın farklı alanlarında degrade’yi kullanma imkanı oluyor.
14 Bit Çoklu Çekim RAW
OM-1 Mark II, çekim yüksek çözünürlüklü görüntülerini 14 bit Raw formatında kaydetme seçeneğine sahiptir. Hem tripod kullanımını gerektiren 80MP modunda hem de elde çekim için tasarlanan 50MP modunda, kamera artık çoklu çekimin oluşturduğu daha geniş dinamik aralık kapasitesiyle Raw dosyalarını depolayabiliyor.
Gövde ve kullanım
OM-1 ile OM-1 Mark II arasındaki en belirgin değişiklik, kameranın artık vizör tümseği boyunca OM SYSTEM markasını taşımasıdır. Orijinal OM-1, Olympus makine işini elden çıkardığında oldukça ileri bir gelişim aşamasındaydı, bu nedenle üzerinde hâlâ önceki şirketin markası yer alıyordu.
Bunun dışında, makinenin kullanımı orijinal makineninkiyle neredeyse aynı. “Neredeyse” diyoruz çünkü OM System, makinenin ayar kadranlarını lastik kaplamalı kadranlarla değiştirdi. Bunlar daha iyi bir dokunma hissi sunuyor ve ayrıca eldiven kullanırken kameranın kullanımını biraz daha kolaylaştırıyor…
Bunun ötesinde, kameranın kullanımı ve çalışması değişmeden kalır. Süper Kontrol Paneli (INFO Ekranı) hızlı menüsünün güncellenmiş sürümünü kullanmaya devam ederek kameranın temel ayarlarını görmeyi ve ayarlamayı kolaylaştırır.
Vizör ve Ekran
OM-1 Mark II, önceki modelle aynı 5,76M noktalı (1600 x 1200 piksel) OLED vizörü kullanır. Vizör optikleri 0,83x büyütmeli bir bulucu sağlıyor. Daha önce olduğu gibi bu, 120 Hz’ye kadar çalıştırılabilir ve OM System, 5 ms’lik bir yenileme gecikmesi olduğunu iddia eder. Büyük ve duyarlı bir vizördür.
Beklendiği gibi OM-1 Mark II aynı zamanda küçük FL LM3 flaşla birlikte geliyor. Bu, kameranın flaş yuvasına monte edilir ve yanlara ve yukarıya doğru döndürülerek onu sektirmenize olanak tanır. Kendi başına çok güçlü değildir ancak tipik bir dahili flaştan çok daha esnek olmasının yanı sıra, “RC” kızılötesi sistemini kullanarak flaş bilgilerini harici flaş ünitelerine iletmek için de kullanılabilir.
Pil
OM-1 Mark II, önceki modelle aynı BLX-1 pili kullanır. Bu, makineye şarj başına 500 çekimlik CIPA derecesine kadar güç sağlayan 16,4Wh’lik bir ünitedir: mevcut makineyle karşılaştırıldığında çok hafif bir düşüş. Daha verimli Hızlı Uyku modunda, derecelendirme şarj başına 1010 çekime çıkıyor, ancak makineyle her etkileşimden sonra ekranlar çok daha hızlı bir şekilde yavaşlıyor ve ardından çok daha hızlı bir şekilde kararıyor.
Her zaman olduğu gibi, CIPA sayıları bir makineden alacağınız çekim sayısını önemli ölçüde eksik tahmin etme eğilimindedir. Nominal değerin iki katı olağandışı bir durum değildir ve her görüntüyü arka ekranda uzun süre ayrı ayrı izleme olasılığınızın düşük olduğu seri çekimler yapıyorsanız bu sayı önemli ölçüde artar.
OM-1 Mark II, kameraya ikinci bir pil ekleyen mevcut HLD-10 pil yuvasıyla (Battery Grip) uyumludur.
OM-1 Mark II hakkında pek çok OM System ve Olympus kullanıcısının dikkatini çekecek ilk şey, OM System’in ürün gamının geri kalanını genişletmek veya yenilemek yerine en yeni modellerinden birini güncellemeyi seçmiş olmasıdır.
Şirketin kamerayla ilgili sunumunda, orijinal OM-1’in zaten etkileyici olan yeteneklerini önemli ölçüde genişletmek yerine “mükemmelleştirmek” ifadesinden bahsediliyordu. Elbette anlatılan bu özellikleri ve daha fazlasını OM System OM-1 Mark II Türkiye’ye geldiğinde deneyecek ve daha detaylı paylaşma imkanı bulacağız…
Not: Bu metin www.dpreview.com sitesinde yayınlanan OM-1 Mark II İlk İzlenimler yazısının genel bir tercümesidir. Orijinal makaleye buradan ulaşabilirsiniz…