Makro Fotoğrafçılık; Küçük Dünyalarında Büyük Görüntüleri
Fotoğraf çalışmalarında giderek daha yakın fotoğrafların, detay görüntülerin peşinde koşmaya başladıysanız “makro fotoğrafçılık” ile çok daha yakından ilgilenme zamanınız gelmiş demektir. Teknik olarak makro fotoğraf, sensöründeki nesnenin boyutunun gerçek boyutta veya daha büyük olduğu fotoğraftır. 1:1 oranında bir büyütmeyle çalıştığınız konular makro fotoğraf tanımında değerlendirilir. Bu nedenle oldukça yakın mesafelerden çekim yapmayı gerektirir. Normalde kullandığımız objektifler çok yakından netlik yapma yetenekleri olmadığı için bu çalışmalar özel objektiflerle gerçekleştirilir. (Elbette objektifler dışında tüp, körük ya da close up mercek gibi farklı ekipmanla da bu çekimleri yapmak mümkündür). Elbette tripod, yardımcı ışık kaynakları ve arka plan kullanımı gibi makro fotoğrafçılık ipuçlarını da konuşacağımız yazıları sizlerle paylaşacağız. Ancak bu yazıda OM System’in makro fotoğrafçılığa ilgi duyan dostlar için 2 objektiften söz etmek istiyorum.
OM System M.Zuiko 60 mm f2.8 ve OM System M. Zuiko 90 mm f3.5 makro objektifler, çalışacağınız konuların büyüklüğüne ve kadrajda ne kadar yer kaplamasını istediğinize bağlı olarak tercih edebileceğiniz iki seçenek olarak karşımıza çıkıyor… 60 mm makro lens 19 cm’de 1:1 büyütme oranı sağlarken, 90 mm makro objektif 2x büyütme oranı sağlıyor. OM System micro four thirds sensörü sayesinde 2x optik çarpana sahiptir. Bu nedenle bu objektifler 120 mm ve 180 mm’lik görüş açıları sağlıyor. Bu da makro çekimleri klasik uzaklıklardan daha fazla bir mesafeyle gerçekleştirmeyi de sağlıyor.
OM System M. Zuiko 60 mm f2.8 makro objektif 186 gram ağırlığında ve 82 mm uzunluğunda. En yakın netlik mesafesi 19 cm, 2.8 ve 22 diyafram değerleri arasında da diyaframı kullanma imkanı veriyor. Filtre çapı da 46 mm. OM System’in pro objektiflerine olduğu gibi bu objektif de toz ve su geçirmez özelliğe sahip. Dolayısıyla zor koşullarda da çalışmaya imkan tanımaktadır. İçerisinde 13 mercek bulunan bu objektifin yapılan testlerde keskinliğinin de çok başarılı olduğu, en keskin görüntüleri 4-5.6 ve 8 diyaframda verdiği görülmüş.
Micro Four Thirds sensör, 2x kırpma faktörü nedeniyle bokeh söz konusu olduğunda doğası gereği bir dezavantaja sahip olarak kabul edilir. Ancak 60 mm f/2,8 makro objektif, hem odak uzaklığı hem de açık diyaframı sayesinde bokeh açısından da oldukça başarılı. Yakından yapılan çekimlerde, arka planları yumuşak renk bulanıklıklarına dönüştürmekte hiçbir sorun yaşanmıyor.
OM System M. Zuiko 60 mm f2.8 makro objektif 1:1 büyütme oranı arayan fotoğraf gönüllüleri için en iyi çözümlerden biri olarak görünüyor. Ancak daha yakın, daha büyük, daha detay görüntüler peşinde koşan dostlar için de OM System M. Zuiko 90 mm f3.5 makro objektif önemli bir çaredir. Auto Focus (otomatik netleme) sistemine sahip ilk 2x büyütme oranına sahip objektif olan OM System M. Zuiko 90 mm f3.5 aynı zamanda IP53 koduyla toz ve su geçirmez özelliğe de sahip. 435 gram ağırlığında olan objektif, 62 mm filtre çapına da sahip. 22 cm’den netlik yapabilen bu objektif ile 2:1 oranında bir büyütme şansı da ortaya çıkıyor.
OM System M.Zuiko 90mm F3.5 Makro objektif, iki Olympus markalı tele dönüştürücüyle çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bunlar, 90 mm’ye 1,4x veya 2x ekleyerek size 126 mm (252 mm eşdeğeri) veya 180 mm (360 mm eşdeğeri) etkili odak uzaklığı sağlar. Bu da 4x büyütmeye kadar yakınlaşma şansı veriyor.
Makro fotoğrafçılığın kaliteli görüntüler elde etmek için ciddi emek isteyen bir çalışma alanı olduğunu biliyoruz. Kullandığınız ekipman bu yolculukta size ne kadar yardımcı olursa alacağınız sonuçlar da o kadar tatmin edici oluyor. OM System’in M. Zuiko 60 mm f2.8 ve M. Zuiko 90 mm f3.5 bu çalışmalarda işimizi çok kolaylaştıran 2 alternatif olarak karşımıza çıkıyor…