Detayların Gücü: OM-1’in High Resolution Shot Özelliğiyle Tanışın

OM System makineleri eleştirirken en çok öne sürülen argüman sensörün küçük olması ve çözünürlüğün düşük olmasıdır. Oysa ki OM System modellerde bulunan High Resolution Shot (Yüksek Çözünürlüklü Çekim) özelliğiyle normalde 20 MP çözünürlükte olan makineyle elde çekimlerde 50 MP, tripodda 80 MP çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyoruz…

Gövde içi görüntü sabitleme (IS) sisteminin temel amacı, makineyi elde tutarken fotoğrafçının sebep olduğu hareketleri telafi etmek ve dolayısıyla normalden daha düşük deklanşör hızları kullanıldığında keskin görüntülerin yakalanmasını sağlamaktır. Bu sistem makine sarsıntısını algılayarak ve görüntünün bulanık olmamasını sağlamak için sensörü küçük miktarlarda kaydırarak çalışır.

Not: OM System Sarsıntı Engelleme özelliğini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz

Sensörün çok hassas bir şekilde hareket ettirilebilmesi, Olympus ve OM System fotoğraf makinelerinde bulunan, Yüksek Çözünürlüklü Çekim (High Resolution Shot) modu olarak adlandırılan başka bir özelliği mümkün kılar. . Mod etkinleştirildiğinde, kamera bir dizi görüntü çeker ve sensörü her biri arasında çok küçük bir miktarda, bazen bir pikselin genişliğinin yarısı kadar kaydırır. Bu görüntüler daha sonra daha büyük, daha ayrıntılı ve yüksek çözünürlüklü bir görüntü oluşturmak için tek bir görüntüde birleştirilebilir. Bu sayede çok daha büyük ebatlı fotoğraf baskıları elde edebildiğimiz gibi çok daha detaylı görüntüler de oluşturabiliyoruz.

Bu modu aktif hale getirmek için makinede Çekim Menülerinden 2. basamağa girmek gerekiyor. Buradaki High Ses Shot bölümünü ON (Açık) konuma getirmek yeterli.

Bu modu aktif hale getirince 2 seçeceğiniz bulunuyor: Elde Çekim – Tripodda Çekim. Elde çekim yaptığınızda 50 MP’lik görüntüler kaydedebiliyorsunuz. Makineyi tripodda sabitlediğinizde ise çözünürlük 80 MP olarak kaydediliyor. İstanbul’da Eminönü’nde iskele yanından Galata Köprüsü ve Kulesinin fotoğrafını normal olarak ve elde High Resolution Shot ile çektiğimde dosya büyüklerinini nasıl olduğunu görebilirsiniz:

JPEG formatta normal çekim 11 MB’lık bir dosya ve 5184 x 3456 piksel olarak kaydedildi. Aynı fotoğrafın JPEG dosyası High Resolution Shot ile 25,2 MB ve 8160 x 5440 piksel olarak kaydedildi. Aynı fotoğrafın RAW dosyalarına baktığımızda da benzer bir durumu görebiliyoruz. İlk fotoğraf 18.3 MB, ikinci fotoğraf ise 39,7 MB. (Dosya numaralarından aynı fotoğrafları incelediğimizi görebilirsiniz: _1080359 ve _01080360)

Elbette daha büyük ebatlı dosyadan crop (kırpma) yaptığımızda dahi gayet detayları belirgin fotoğraflar elde edebiliyoruz.

Bu çekimleri elde yaptığım için Yüksek Çözünürlüklü Çekim 50 MP olarak çalıştı. Aynı fotoğrafı tripodda çekeceğim diye ayarlayarak çektiğim halde makineyi hafif oynattığım için makine, HIGH RES SHOT YAPILAMADI uyarısıyla çekimi gerçekleştirmedi. Bu nedenle bir başka noktada farklı bir fotoğrafı elde normal çekim, elde yüksek çözünürlük ve tripodda yüksek çözünürlük çekim olarak tekrar çektim.

Galata Köprüsü üzerinden Yeni Cami ve önündeki trafiği elde çekim ile fotoğrafladım. Bu fotoğrafı daha sonra elde High Resoluiton Shot ile tekrar çektim. Dosya bilgilerinden JPEG formatta oluşan farkı görebilirsiniz:

Bir sonraki çekimi ise makineyi tripodda sabitleyerek TRIPODDA HIGH RESOLUTION SHOT ile tekrarladım. Bu kez JPEG dosyanın ne kadar büyük olduğunu görmenizi isterim:

Elde yaptığım ilk normal çekim 8 MB’lık bir dosya oldu ve 5184 x 3456 piksel olarak kaydedildi. Son dosya ise 37,6 MB ve 10368 x 6912 piksel olarak kaydedildi. Dolayısıyla bu son fotoğraftan detay copladığımda (kırptığımda) yine gayet başarılı bir sonuç alabildiğimi gördüm.

OM System OM-1’in bu dikkat çekici özelliğini basit birkaç fotoğrafla denedim ve sonuçlardan oldukça etkilendim. Bu özelliği profesyonel işlerde de gönül rahatlılığıyla kullanabileceğime inanıyorum. Ayrıca büyük ebatlı baskılarda, makro ve doğa gibi detayların öne çıkacağı çekimlerde de çok başarılı sonuçlar alacağınızdan eminim…

Instagram