Fotoğraflarınıza Sanatsal Dokunuşlar: OM-5 Art Mode
Zaman zaman fotoğraf çekimleri için yollara düştüğümüzde “iyi fotoğraf” için uygun koşullarla karşılaşmıyoruz. Işık iyi olmuyor, renkler mat görünebiliyor, kontrast çok düşük olabiliyor… Çoğu zaman bu koşulların istediğimiz görsel etkiye uygun olmadığını düşünerek fotoğraf çekmekten vazgeçebiliyoruz. Bu durum gün boyunca devam ederse bir anlamda “elimiz boş” olarak eve dönebiliyoruz. Ancak genel olarak inancım, biz fotoğrafçıların “mazeret değil, fotoğraf üretmek” peşinde koşturmamız gerektiğidir. Bu amaçla da sahip olduğumuz objektiflerin görsel etkilerini, enstantane-diyafram değişkenlerinin katacağı görselliği kullanarak, bazen de post prodüksiyon ile (örneğin siyah beyaz çevrim ile) daha etkili bir sonuç almaya çalışıyoruz.
Markanın adı Olympus iken de var olan ve OM System olduğunda da kullanımı devam eden ART MODE özelliği ise bu zor durumlarda fotoğraf çalışmaya devam etme imkanı verdiği için oldukça kullanışlı ve keyifli bir sonuçlar almayı sağlayan bir özellik olarak dikkat çekiyor. OM System OM-5 modelinde bu mode’un kullanımı oldukça kolay. Makinenin üst bölümünde bulunan kullanma konumları seçme düğmesinde ART başlığını seçtikten sonra LCD ekranın sağında bulunan OK tuşuna basarak istediğiniz filtreyi seçebiliyorsunuz.
Bu mod, kullanıcılara çeşitli sanatsal efektler ve filtrelerle fotoğraflar çekme olanağı sağlar. Bu tür modlar, kullanıcıların sıradan fotoğraflarını daha yaratıcı ve ilginç hale getirmelerine yardımcı olur. Olympus kameralarda art mode genellikle kullanıcılara farklı sanat filtreleri, renk paletleri veya diğer özel efektleri seçme imkanı sunar. Bu efektler, fotoğraflara farklı bir atmosfer, renk tonu veya kompozisyon katma amacı taşır. Örneğin, siyah-beyaz filtreler, retro efektleri, yumuşatma efektleri veya diğer sanatsal dokunuşlar bu mod içinde bulunabilir.
Örnek 1: Pin Hole (İğne Deliği Kamera) Efekti
Ayrıca OM5 modelinde daha fazla özelleştirme seçeneği sunarak kullanıcılara belirli parametreleri de ayarlama imkanı tanır. Örneğin, bir siyah-beyaz filtre kullanıyorsanız, kontrast veya pozlama gibi ayarları da özelleştirebilirsiniz. Yani filtrenizi seçtikten sonra fotoğrafınızı daha açık – daha koyu, daha kontrastlı yapmak gibi seçeneklerinizde bulunuyor. OM System OM-5 modelinde 16 farklı ART (Sanat) filtresini alternatifleriyle birlikte kullanabiliyorsunuz. Seçtiğiniz bir filtrenin I – II – III gibi alternatif kullanımları da bulunuyor.
OM System makinelerde bu mode’u kullandığınız zaman sadece JPEG dosyalar etkilenmektedir. RAW dosyalarınız ise orijinal formatlarında kaydedilecektir. Dolayısıyla dilerseniz RAW dosyanızdan klasik fotoğraflar da üretme şansınız olacaktır. Bu nedenle bu filtreleri kullanırken RAW + JPEG formatında çalışmak daha doğru bir tercih olacaktır. Ancak sadece RAW çalıştığınız dosyaları da daha sonradan OM Workspace programı kullanarak bu filtrelerle işleyebilirsiniz… Bu nedenle de tüm fotoğraf konularını çalışırken RAW formatta çalışmak oldukça önemlidir.
Kişisel olarak ben bu filtreler arasında en çok DRAMATIC TONE filtrelerini tercih ediyorum. Işığın sert, kontrastın yüksek olduğu durumlarda DRAMATIC TONE I filtresi renkli sonuçlar almamı sağlıyor. Ancak ışığın kötü olduğu koşullarda DRAMATIC TONE II filtresini seçiyorum. Bu filtre siyah beyaz sonuçlar veriyor ve farklı bir görsellikle fotoğrafları kaydetme şansı veriyor.
OM System makinelerde yer alan bu özellik her koşulda fotoğraf çekmeye devam etmek için güçlü bir motivasyon sağlıyor. Bu nedenle özellikle sokak fotoğrafçılığı gibi hayatın içinde gerçekleştirilen bir alanda çok yardımcı olan OM-5 modeli bu özelliğiyle de öne çıkıyor.