ÖLMEYE VE ÖĞRENMEYE GİDİLEN KENT: VARANASİ
1. BÖLÜM / GANJ KIYISINDA SABAH
Uzun süredir evlerimizden çıkmadan hayatımızı devam ettiriyoruz. Birçok çalışmada olduğu gibi fotoğrafla ilgili işlerimizi de evden devam ettiriyoruz. Gönlümüz ve beynimiz ise yine yollarda elbette… Bu yazımda da yine yollardan örnek fotoğraflar konuşacağız, elbet tekrar yollara düşecek ve fotoğraf peşinde koşacağız. Sağlıklı günlerde birlikte yollara düşmek dileklerimle…
Renkler, sesler, dinler diyarı ve dünyanın en büyük demokrasinin yaşandığı Hindistan, aynı zamanda en popüler fotoğraf rotalarının da başında geliyor. Daha önceki yazılarımda Hindistan’ın farklı noktalarındaki çekimleri aktarmaya çalışmıştım. Bu yazıdan itibaren de Hindistan’ın en ilginç, en etkileyici noktalarından olan Varanasi ve kutsal Ganj Nehri çevresinden örnekleri açıklamaya çalışacağım. Hinduizm inancında beden sadece ruhu taşıyan bir aracı olduğu için ölümden sonra yakılma önemli bir gelenektir. Bu işlemin yapıldığı en önemli yer ise kutsal kabul edilen Ganj Nehri kıyısında kurulmuş olan Varanasi kentidir. Bu nedenle bu kente “learning & burning city – öğrenmeye ve ölmeye/yanmaya gidilen kent” denir.
Yolculuk hazırlığı
Fotoğraf Makinesi: Tüm fotoğraf yolculuklarında olduğu gibi yurtdışı fotoğraf yolculuklarında da biri yedek olmak üzere 2 fotoğraf makinesinin yanınızda bulunmasını öneriyorum. Ben Nisan 2019’dan itibaren fotoğraf yolculuklarında yanımda Olympus OMD EM1 X ve OMD EM1 Mark II gövdeleri yanımda taşıyorum. Böylece tüm objektifleri farklı makinelerde kullanma şansım oluyor.
Objektif: Bu çekimlerde temel olarak 2 farklı çalışma yöntemimiz olacak. Bunlardan biri insanları ve yaşananları uzaktan fotoğraflayacağımız çekimler. Bu nedenle tele objektif kullanımı önem kazanacaktır. Olympus Zuiko’nun 40-150 mm f2.8 Pro lensi iyi bir tercihtir. Ben son dönemlerde 12-100 mm f4 Pro lensi de çok sık kullanıyorum.
İkinci başlığımız da insanlara yaklaşarak yapacağımız çekimler. Bu çalışmalarda da genel kullanım objektifleri iş görecektir. 12-100 mm objektif bu konuda oldukça yardımcı oluyor. Bu objektiften önce 12-40 f2.8 Pro lens de çok yararlı oluyordu.
Özellikle gün doğumundan hemen önce ışığın az olduğu ortamlarda çekimler yaptığımız için Sarsıntı Engelleyiciözelliği çok önemli hale geliyor. Olympus’un 5 Eksenli Sarsıntı Engelleyici özelliği bu çekimlerde çok yardımcı oluyor.
Çekimler / Gündoğumu
Ganj Nehri kıyısında yapacağımız gün doğumu fotoğraflarını üç ana başlık altında düşünmek çok yanlış olmayacaktır; güneşe karşı yapılan çekimler, siluet fotoğraflar ve güneşin aydınlattığı şehir.
Kadrajınızda güneşe yer vereceğiniz çekimlerde tele objektif kullanmak arka planı öne yaklaştıracağı ve perspektif yığılması etkisiyle güneş daha yakın ve büyük görüneceği için doğru tercih olacaktır. Elbette bu fotoğraflarda ışık ölçümünü gökyüzünden yapmak da siluet fotoğraflar için uygun ışık koşulunu da sağlayacaktır.
Güneşi kadraja almayacağını çekimlerde de ölçümü aydınlık alandan yapmak yine siluet fotoğraflar için uygun sonucu verecektir. Bu fotoğraflarda bakış yüksekliğinizi doğru seçmek ve siluet olacak konuların boş bir alana denk getirmeniz temiz ve kolay anlaşılır kompozisyonlar için önemlidir.
İnsanların yakınlarında dolaşarak yapacağınız çekimlerde genel kullanım objektifleri işinizi kolaylaştıracaktır. Bu fotoğraflarda geniş açı objektif kullanmanız kadrajı daha kolay oluşturmanızı sağlayacaktır. Özellikle hareketli insanların fotoğraflarında deklanşöre basma anınıza doğru karar vermeniz fotoğrafın gücünü de arttıracaktır.
Sabah ışığı kırmızı, turuncu, sarı renkleri sebebiyle fotoğraf çekmenin en keyifli olduğu koşulları sağlar. Bu saatlerde yapılan çekimlerde yumuşak gölgeler, sıcak renkler fotoğrafın etkisini arttırır. Ayrıca bu fotoğraflarda kullanılan tele objektif perspektif yığılması etkisiyle binaları, kayıkları üst üste bindirecek ve dolu bir kadraj oluşturmayı sağlayacaktır.
Ganj’da gezen kayıklar, turistler ve onları takip eden martılar da etkili fotoğraflar verebilmektedir. Bu görüntüleri daha etkili fotoğraflara dönüştürmek için tele objektif, açık diyafram ve yüksek enstantane kullanmak doğru tercihler olacaktır.
Çekimler / Gündoğumunda Tekne Turu
Gün doğumunda Ganj Nehri’nde düzenlenen kayık-tekne gezileri hem ekonomik bir gezi hem de Ganj kıyısında yaşayan sabah ritüellerini izlemek için iyi bir yöntemdir. Yaklaşık 45-50 dakika süren bu gezintilerde neredeyse önemli pek çok noktayı nehirden izleme şansınız olur. Böylece daha sonra kıyıdan yürüyerek hangi noktalarda çekim yapacağınızı da planlamış olursunuz.
Kullanacağınız bir tele objektif size kıyıda gerçekleşen her şeyi kimseyi rahatsız etmeden çekme şansı verecektir. Ancak kayığa binmeden veya inerken genel kullanım objektifleriyle de çekimler yapabilirsiniz. Sizin sıcak samimi tavrınız insanların da size o şekilde davranmasını sağlayacaktır ve çekimlerinizde sorun yaşamazsınız. Yakından yaptığınız ve geniş açı objektif kullandığınız çekimlerde arka planı da dikkate almanız ve kadraja nelerin girdiğini kontrol etmeniz gerekir.
Kayıkla gezerken nehir kıyısında yıkanan, ibadet eden insanların genel görüntülerini kadraja giren şemsiye, merdiven vb diğer ögeleri de kontrol ederek çekimler yapabilirsiniz. İnsan – mekân ilişkisini de veren bu fotoğraflar yapacağınız çalışmanın önemli parçaları olacaktır.
Nehir kıyısında ilerledikçe merdivenlerin (ghat’ların) hemen üstlerinde yer alan tapınaklardaki inananlar ve öğrencilerin sabah ayinlerine de denk geleceksiniz. Bu konular da sabah ışığının sıcak tonlarıyla fotoğraflamak da mümkün olacaktır. Kayıkta olduğunuz için hafif de olsa bir sarsıntı olacaktır, bu nedenle açık diyafram kullanmak ve ISO değerini de biraz yükseltmek enstantaneyi daha rahat kontrol etmenizi sağlayacaktır.
Kayıkta ilerlerken genelde kayıkçılar kalabalığa girmemek için mümkün oldukça açıktan seyretmeyi tercih ederler. Bu noktada kayıkçıyla konuşarak kıyıya yaklaşmanız ve insanları daha yakından da fotoğraflamayı ihmal etmemeniz gerekir. Yapacağınız çalışmalarda farklı açılar ve farklı planlarla çekilmiş görüntüler daha değerli olacaktır.
Zaman zaman Hindistan’a yaptığımız yolculuklarda Ganj’da kayıkla gezerken misafirlerimiz de oluyor. Mum ve çiçek satan kızlar, müzisyenler bizimle Ganj boyunca yolculuk yapıyorlar. Bu dostlarımızda bizim fotoğraf çalışmalarımızda bize modellik yaparak yardımcı oluyorlar. Kayık gibi dar bir alanda yaptığımız bu çalışmalarda arka planı da fotoğrafa dahil etmek etkiyi daha da arttırıyor.
Elbette kayıkçı dostlarımız da kadrajlarımızda yer buluyorlar. Geniş açı objektiflerle çektiğimiz bu fotoğraflarda ön planda kayıkçı, arka planda da Ganj kıyısından Varanasi kentini göstermek ortamı da hissettirecek doğru kadrajlar olacaktır.
Kayıktan inmeden çekeceğimiz son fotoğraflar da kıyıdaki binaların üzerindeki grafittiler, yazılar önünde yürüyen sadhular olacaktır. Genelde turuncu ve tonlarındaki kıyafetleriyle güçlü ilgi merkezi olacak bu kişileri tam adım attıkları anda fotoğraflamak önemlidir.
Çekimler / Kıyıda Yürürken…
Kayıktan indikten sonra belirli bir plana bağlı kalmadan duyduğumuz her sese, gördüğümüz her ışığa hareketlenmek gibi planla hareket ediyoruz. Elbette yolumuzu, yönümüzü kaybetmemek adına da kendimize ana bir hat çiziyoruz. Genelde Ganj kıyısında bu karar suyun akış yönüne gidelim, şu binaya geldikten sonra da dönelim şeklinde çok kaba bir rota oluyor.
Gün doğumu sırasında çevrede yer alan tapınakların görevlileri nehir kenarına iner ve sabah ilk duaları, ibadetleri gerçekleştirirler. Hinduizm’de mum, tütsü gibi görsel olarak da güçlü olan ögeler de bu ritüellerde yer aldığı için bizim de fotoğraf karelerimizde yer bulurlar. Bu fotoğraflarda bakış yüksekliğimizi ve çekim açımızı doğru seçmek temiz bir arka plan sağlayacak ve izleyen gözün direkt olarak ana konuya yönelmesini sağlayacaktır.
Kıyı boyunca yürürken göreceğimiz sadhu’lar (yarı dilenci yarı din adamı olan kişiler) arka planda Varanasi görüntüsüyle güçlü fotoğraflar oluşturabilir. Ancak bu kareleri de çekerken tele objektif ve açık diyafram tercihi sınırlı alan derinliği oluşturacak, arka planı flulaştıracak ve öndeki ana konuyu öne çıkartmayı sağlayacaktır.
Sadhularla kuracağınız iletişim (ve zaman zaman da vereceğiniz küçük bahşişler) daha rahat fotoğraf çalışmanızı sağlayacaktır. Çekimleriniz bu rahatlığa ulaştığında kadrajlarınızda daha fazla hakimiyetiniz olmasını bekleriz. Düz ve temiz fon elde etmek için bakış yüksekliğinizi değiştirmek ve fotoğrafını çektiğiniz kişiyi gökyüzüne denk getirmek doğru bir tercih olacaktır.
Elbette kişilere yaklaşarak, tele objektif kullanarak yapacağınız yakın plan portre fotoğrafları da ifade, tavır, bakış, gülüş gösterebileceğiniz kadrajları oluşturacaktır. Bu tarz portre fotoğrafları, genel çalışmanıza bakan izleyicilerin konuyla daha kolay iletişim kurmasını sağlayacak karelerdir.
Çekimler / Kıyıda İnsanlar…
Ganj kıyısında yürürken pek çok insan halleriyle karşılaşacaksınız. Öncelikli olarak tele objektifle yapacağınız çekimlerle bakış yüksekliğinizi de dikkatle seçerek öndeki kişi ya da kişileri vurgulayacak fotoğraflar çekmeniz mümkün olacaktır. Bu çekimlerde çekim anınızı doğru seçmeniz de fotoğrafın gücünü ve anlamını etkileyecektir.
Arka planda Ganj’daki kayıklara ya da nehirde yıkanan insanlara yer verdiğiniz fotoğraflar insan ve çevre ilişkisini güçlü kuracak kadrajlar olacaktır. Bu fotoğraflara arka planın netliğine karar vermeniz gerekecektir. Grafik ögeleri güçlü olan kayıkları net tutarken daha fazla dikkat çekebilecek insanların olduğu kadrajda arka planın flu olması daha doğru tercihler olacaktır. Bunu sağlamak için de kullanacağınız diyafram değerine karar vermeniz gerekecektir.
Ganj kıyısında özellikle sabah saatlerinde dikkat çeken en önemli olay nehirde yıkanan insanlardır. Kutsal olduğuna inanılan nehirde yıkanmak günahlardan da arınmayı sağladığı için önemlidir. Bu nedenle de hemen her noktada yıkanan insanları göreceksiniz.
Bu insanların fotoğraflarını çekerken kadrajın temiz olmasını sağlayacak objektif, bakış açısı ve yüksekliğini seçmek önemlidir. Aynı zamanda yüksek enstantane kullanmak da hareketlerin dondurulmasını sağlayacağı için verilmesi gereken bir teknik karardır.
Kıyafetleriyle yıkanan, neşeyle gülümseyen, sabunlanan insanlar da çekilecek kadrajlar arasında yer alır. Bu fotoğraflarda da tüm konularda olduğu gibi ana konu, başrol olacak olan kişiyi çevredeki diğer ögelerden ve kişilerden ayıracak açıyı bulmak, konuyu en güçlü gösterecek anda deklanşöre basmak her fotoğrafçının dikkat etmesi gereken başlıklardır.
Elbette bu esnada suyun içinde huşu içinde dua eden, ibadet eden kişiler de fotoğraflarınızda yer alacaktır. Bu fotoğraflarda kadrajın temiz olması, çevrede başka hiçbir öge bulunmaması fotoğrafın anlamındaki huzuru da destekleyecektir. Objektif, bakış açısı ve yükseklik burada da dikkat edilmesi gereken noktalar olacaktır.
Çekimler / Çamaşır yıkayanlar…
Varanasi – Ganj Nehri kıyısında en fazla göreceğiniz konular arasında çamaşır yıkayanlar da önemli bir yer tutacaktır. Hem hareketin vurgulanabileceği hem de ters ışıklarla güçlü grafik etkiler elde edebileceğiniz bu konuyu da mutlaka fotoğraflamak gerekmektedir.
Kayıkla yapacağınız gezinti sırasında size özellikle gösterilecek olan Çamaşırcılar Ghat’ı daha sonra yürüyüş sırasında da mutlaka uğramanız gereken bir nokta olacaktır. Geniş açı objektifle yaklaşacağınız ve mümkün mertebe aşağıdan yukarı bakarak yapacağınız bir çekimde çamaşırları suyun içine yerleştirilen taşlara vurarak yıkayan insanlar güçlü fotoğraflar verecektir. Bu fotoğraflarda yüksek enstantane kullanmak ve seri çekim yapmak en doğru ve güçlü anı yakalamak için yapılması gereken tercihler olacaktır.
Çamaşırları kurutmak ya da kuruyan çamaşırları toplamak için karşılıklı geçerek çalışan insanlar da ışığın yönü de dikkate alarak yapılacak çekimlerle güçlü fotoğraflar verecektir. Özellikle ters ışıkta, ışık ölçümünü de aydınlık alandan yaparak etkili sonuçlar almayı sağlayacaktır. Bu fotoğraflarda da bakış yüksekliğini doğru seçmek gerekir. Böylece ana konu olacak kişiler temiz bir fonda görülecektir.
Tele objektifle yakın plan olarak çalışılacak fotoğraflarda da çekim anını doğru seçerek gerçekleşen konuyu daha estetik hale getirmek de mümkündür. Bunun için de konuyu, hareketi dikkatle takip ederek peş peşe çekimler yapmak doğru tercih olacaktır.
Son olarak da kurutulan çarşaflar, çamaşırlar konuyu, anlatımı destekleyecek arka planlar oluşturacaktır. Bu fon önünde dikkati çekecek, öne çıkacak bir ana konu bulduğunuzda da alternatif çekimleri yaparak en güçlü anı yakalamak gerekmektedir.
Elbette Varanasi ve Ganj Nehri gibi bir yerde fotoğrafı çekilebilecek belki de binlerce farklı konu vardır. Bu nedenle böyle bir yazıda Ganj kıyısında çekilecek tüm konuları örnek göstermek ve açıklamak mümkün değildir. Ancak temel olan başlıkları örnek fotoğraflarla açıklamaya çalışmak mümkündür. Bir sonraki yazıda Ganj kıyısında akşam ve gece çekilebilecek konuları aktarmaya çalışacağım. Ölü yakma ritüelleri ve Aarti törenleri örnekleriyle inceleyeceğimiz ana konular olacak.
Sözü bağlarken; elbette fotoğraf bireysel olarak uğraşılan bir alan. Yine de bir grupla, danışmanla yapılan fotoğraf yolculukları hem verimli çalışma imkânı sağlayabiliyor hem de karşılaştığınız sorunların çözümünde hızlı sonuç almaya yarımcı oluyor. Olympus Yollarda bu amaçla oluşturulan bir yapıdır. Olympus Yollarda yolculuklarına katılmak için mutlaka bir Olympus fotoğraf makinesi sahibi olmanız da gerekmiyor. Bu yolculuklarla ilgili bilgi almak için www.fototrek.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.