Olympus ile Bafa Gölü’nde Fotoğraf Yolculuğu
Ege Bölgesi, antik yerleşimleri, doğası ve dağ köylerinde süren geleneksel yaşamı ile Türkiye’nin önde gelen fotoğraf ve yürüyüş platolarından biridir. Dört mevsim farklı alternatifler sunan bölgede ana rotalar arasında gözden kaçan, ancak hem tarihi hem doğal hem de görsel açıdan oldukça güçlü bir rotada Olympus Yollarda olarak fotoğraf peşine düşüyoruz… İzmir-Bodrum arasını araçla kat eden dostlar yolculuk sırasında büyük bir gölün yanından hızla geçip giderler. Sabah ve akşam saatlerinde bu yolculuk yapılıyorsa renkleriyle yolculuklara ayrı bir keyif de katan bu gölün kıyısında zaman zaman kısa molalar da verilir. Yola eşlik eden göl, Bafa Gölü’dür ve çevresindeki birçok nokta sayesinde oldukça güçlü bir fotoğraf rotasıdır.
Her zamanki gibi önce yolculuk hazırlığı…
Fotoğraf Makinesi: Tüm fotoğraf yolculuklarında olduğu gibi Ege Bölgesi’nde yapacağınız yolculukta da biri yedek olmak üzere 2 fotoğraf makinesinin yanınızda bulunmasını öneriyorum. Ben genelde yolculuklarımda Olympus OMD EM1 Mark2 ve OMD EM1X gövdeleri yanımda taşıyorum. Böylece tüm objektifleri farklı makinelerde kullanma şansım oluyor. Elbette gün boyunca yapacağımız çekimler sebebiyle yanımda yedek pil ve hafıza kartlarım da bulunuyor.
Objektif: Bu yolculukta doğa, antik kent, günbatımı, yıldız pozlama ve mevsime göre makro çekimler de yapılacağını göz önüne alırsak geniş açı, tele objektif ve makro objektiflerin kullanılacağını söyleyebiliriz.
Birçok konu için Olympus 7-14 mm f2,8 Pro Lens, 12-40 mm f2,8 Pro Lens ve 40-150 mm f2,8 Pro Lens iyi çözümler olacaktır. Son dönemlerde kullandığım 12-100 mm f4 Pro Lens de hemen her fotoğraf konusunda yardımcı olan bir objektiftir. Makro çekimlere ilgi duyan dostların da Olympus 60 mm f2,8 Macro lensin çok işe yarayacağını söyleyebilirim.
Tripod: Bu yolculukta yıldız pozlama ve makro çekimler çalışma konularımız arasında yer aldığı için tripod yanınızda olması gereken bir ekipmandır. Manfrotto Element ya da 3 Legged Thing Corey tripodlar ayakları ters katlandığı için az yer kaplayan ve hafif yapılarına karşı oldukça güçlü olan modellerdir.
Filtreler: Antik kent, doğa ve göl manzaraları gibi konuları çalışacağımız yolculuklarda polarize ve ND (yoğunluk) filtreleri hep yanımızda bulundurduğumuz filtrelerdir. Bu sayede hem kontrastı yüksek, doygun renklerde fotoğraflar çekebilirken hem de oldukça uzun süreli pozlamalar yapabiliyoruz.
Çekimler – Latmos (Beşparmak Dağları)
Bafa Gölü, Latmos (Beşparmak) Dağları eteklerinde yer alan bir göldür. Dolayısıyla göl kıyısından dağlara karşı yapacağınız çekimlerde Antik Herakleia Kenti üzerine kurulmuş olan Kapıkırı Köyü’nü de dahil edeceğiniz çekimler yapabilirsiniz. Bu çekimlerde normal ya da kısa bir tele objektif yeterli olacaktır. Elbette birçok doğa fotoğrafında olduğu gibi bu çekimlerde kısık bir diyafram değerini (11, 16, 22 vb) tercih etmek kadrajdaki her noktanın net olmasını sağlayacağı için doğru bir karar olacaktır.
Bu tarz fotoğraflarda konunun uygunluğuna göre yatay kadrajların yanı sıra dikey çekimler de yapmak daha sonra fotoğrafları farklı mecralarda kullanmaya uygun sonuçlar almanızı sağlayacağı için doğru bir tercih olacaktır.
Göl kıyısında göreceğiniz kayıkçılardan biriyle anlaşarak gölde biraz açılarak yine köye ve dağlara doğru yapacağınız çekimler de hem köyün yerleşimini hem de doğal yapıyı daha güçlü gösterebilecektir. Ayrıca kadrajınıza girecek olan Athena Tapınağı da antik yapıyı da gösterecektir. Kayıkta yapacağınız çekimlerde hareketli bir ortamda olacağınız için diyaframı kıstığınızda enstantanenin çok düşmemesine de dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız…
Çekimler – Bizans Kalesi
Kapıkırı Köyü’ne yaklaşırken göl kıyısına inen yola doğru döndüğünüzde hemen sol tarafta eski kaleyi göreceksiniz. Kaleye ulaşmak için yoldan ayrılıp patikayı takip etmeniz gerekecek. Hemen yolun çok yakınında köye de adını veren antik kapıyı göreceksiniz, yine arka planda Latmos Dağları’yla kapının kemerini bir araya getireceğiniz bir kadraj, daha sonra bölgeyle ilgili hazırlayacağınız bir sunumda bilgi veren bir fotoğraf olacaktır. Bakış yüksekliğinizi, kullanacağınız objektif ve diyaframı seçerek nasıl bir alan derinliği elde edeceğinize göre fotoğrafınızın etkisi de değişecektir.
Kalede kalıntılardan bir bölümünün akşamüzeri iyi ışık aldığını ve genelde göründüğünden daha etkili fotoğraf verdiğini göreceksiniz. Özellikle bu ışıkta çekim yapmanız durumunda renkler daha sıcak olacak, ortaya çıkacak atmosfer çok daha güçlü olacaktır. Çekim açınızı değiştirerek ve yatay-dikey kadrajlar kullanarak aynı konuyu çok farklı anlatma şansınız olacaktır.
Işığın açısına göre siz de bakış noktanızı seçerseniz, benzer kalıntılarda siluet fotoğraflar da çekebilirsiniz. Bunun için ışık ölçümünü gökyüzünden yaparak, eksi
(-) pozlama müdahalesiyle görüntünün tam siyah olmasını sağlayabilirsiniz. Bir arkadaşınızdan rica ederek size modellik yapmasını isteyebilir, böylece daha dinamik görüntüler de elde edebilirsiniz.
Kaleden göle baktığınızda tele objektif kullanarak kıyıya yakın demirlemiş kayıkların fotoğraflarını da çekebilirsiniz. Tele objektif kullandığınızda salınım çok fazla olacağı ve objektifi sağlam tutmak zor olacağından açık diyafram değeriyle çalışmak ve enstantaneyi mümkün mertebe yüksek tutmak doğru bir tercih olacaktır. Olympus makinelerde bulunan 5 eksenli sarsıntı engelleyici sistemi bu gibi konularda oldukça yardımcı olmaktadır.
Çekimler – Göl Kıyısı
Göl kıyısına indiğinizde biraz önce Bizans Kalesi’nden tele objektifle çektiğiniz kayıkların daha yakın planlarını hatta detaylarını da çekme şansınız olacaktır. Bu fotoğraflarda da tele objektif kullanmak çevredeki ilgisiz ögeleri kadraj dışında tutarken daha temiz görüntüler elde etmenizi sağlayacaktır.
Elbette balıkçıların olduğu bu köyde göl kıyısında sürekli olarak kayıkçıların hareketlerini göreceksiniz. Kayıkçılar da sizler için iyi birer fotoğraf konusu olacaktır. Bakış yüksekliğinizi, objektifinizi seçerek arka planın temiz olduğu ve ilginin sadece kayık ile kayıkçı da kaldığı kadrajları belirlemek doğru kararlar olacaktır.
Göl kıyısına geldiğinizde farklı objektiflerle görselliği farklı kadrajlar çekmeniz de mümkün olacaktır. Geniş açı objektif kullanarak kıyıya yakın kayaları daha yakın ve büyük göstererek arka plandaki küçük ada üzerindeki kalıntıları fotoğrafınıza dahil edebilirsiniz. Geniş açı objektiflerin perspektif etkisiyle fotoğrafınıza derinlik duygusunu da katmış olacaksınız.
Uzaklığınızı değiştirerek bu kez tele objektif kullanarak perspektif yığılması etkisiyle arka planı öne yaklaştırmanız ve farklı bir algı oluşturmanız da mümkündür. Bu tercihi yaparken açık diyafram kullanmak da arkada planı flulaştıracağı için ilginin ön planda toplanmasını da sağlayacaktır. Bu fotoğraf için göl kıyısındaki küçük çay bahçesinin renkli masa ve sandalyeleri ilginç bir konu olacaktır.
Çekimler – Göl Kıyısından Athena Tapınağı
Göl kıyısına geldiğinizde köye doğru bakarsanız sol tarafta kaya bloğunun üstünde yükselen Athena Tapınağı güçlü bir öge olarak karşınıza çıkacaktır. Elbette makinenizi kaldırıp önde biraz kaya, üstünde tapınak arkada köy ve dağlar gibi klasik bir fotoğraf da çekebilirsiniz. Ancak farklı bakış açılarını, farklı ışık koşullarını da arayarak daha etkili fotoğraflar elde edebilirsiniz. Kıyıda size arkadaşlık edecek bir köpeği ön planda net Athena Tapınağını flu bırakacağınız bir kadraj yöre hakkında farklı bir bakış sağlayabilir. Bunun için tele objektif ve açık diyafram kullanmak, netliği ön plana yapmak alan derinliğini sınırlayacaktır.
Akşamüstü Athena Tapınağı’nın ters ışıkta kalması, özellikle bulutların da güçlü olduğu bir günde etkili siluet fotoğraflar çekmenize yardımcı olacaktır. Bu fotoğraflarda da ışık ölçümünü gökyüzünden yapmak, tapınağın karanlık olarak görünmesini sağlayacaktır.
Çekimler – Göl Kıyısında Günbatımı
Özellikle bahar ve yaz aylarında göl kıyısında günbatımında oldukça keyifli ve renkli fotoğraflar çekme şansınız olacaktır. Günbatımı fotoğraflarında ilk tercih tele objektif kullanmaktır. Bu sayede güneş daha yakın ve büyük görünecek, ışık ölçümünü gökyüzünden yapmanız durumunda da renkleri ve tonları doğru kaydetme şansınız olacaktır. JPEG formatta çekim yapan fotoğraf gönüllüleri için Beyaz Ayarını bulutlu (cloudy) olarak seçmek günbatımı renklerinin daha sıcak tonlarda kaydedilmesini de sağlayacaktır. Aynı zamanda yine yatay-dikey kadrajlarla çalışmak alternatif fotoğrafların arşivinizde bulunması sonucunu getirecektir.
Işığın güçlü, renklerin etkileyici olduğu günbatımı fotoğraflarını çekerken bir arkadaşınızın size modellik yaparak yardımcı olması fotoğraflarınıza yaşam ögesini de katacak, güçlü ilgi merkezleri elde etmenizi sağlayacaktır. Elbette bu kadrajları oluştururken de alternatif kadrajları çekmeyi, kişiyle birlikte konuyu destekleyecek kayık vb. bir başka öge kullanmayı da düşünebilirsiniz. Siluet fotoğraflarda her zaman dikkat ettiğimiz gibi ana konunun tam siyah olmasını ve kontur hatlarından konunun ne olduğunun, insansa ne yaptığının belli olacağı açı ve yükseklikten çekmeyi de unutmamak gerekir.
Küçük adacıklar üzerindeki kalıntılara konan leylekler de günbatımında güçlü siluet fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır. Elbette bu tarz fotoğraflar için iyi bir tele objektife ihtiyacınız olacaktır. Olympus 40-150 mm gibi bir objektif 2x optik çarpan ile 300 mm olarak çalışacaktır. Ayrıca bu objektif 2,8 diyafram değeri sayesinde de yüksek enstantane kullanma imkânı verecektir.
Günbatımında bulutlara da denk gelirseniz bu kez tele objektif yerine geniş açılı objektif kullanmak ve kadrajınızda daha çok buluta güçlü bir şekilde yer vermek daha doğru bir tercih olacaktır. Böyle bir fotoğrafta klasik kompozisyon kriterlerinde yer alan 1/3 kuralını esneterek 1/5, 1/7, 1/9 gibi oranlar oluşturabilirsiniz…
Çekimler – İkiz Adalar
Göl kıyısından bulacağınız bir kayık ya da küçük bir tekneyle gölde yaklaşık 20 dakika sürecek keyifli bir yolculuk yapabilir ve Herakleia’nın kalıntılarının devamını görebileceğiniz İkiz Adalar’a ulaşabilirsiniz. Bu yolculuk sırasında farklı fotoğraf kareleri de çekme şansınız olacaktır.
Yolculuk esnasında çevrede çekeceğiniz fotoğrafların yanı sıra kaptanınız da çekeceğiniz fotoğraflarda başrolde yer alacaktır. Bu tarz fotoğraflarda elbette yerinizin dar olmasından dolayı daha çok geniş açı objektif kullanacaksınız. Diyafram değerinizi de 8 civarında tutmanız durumunda arka planın da net olduğu fotoğraflar elde edebileceksiniz.
İkiz Adalar’a ulaştığınız kavisli sahil, bu sahilin her iki tarafında yer alan göl ve kadrajın devamını dolduracak, kadrajınızı dolduracak olan ada ve kalıntılar da bu yolculuğun sonunda çekeceğiniz fotoğrafları oluşturacaktır.
Çekimler – Yürüyüşler ve Göl Manzarası
Antik Herakleia Kenti üzerine kurulmuş olan Kapıkırı Köyü içinden yürümeye başladığınızda eski kentin akropolüne ulaşırsınız. Akropolden köyün genel görüntülerini çekebileceğiniz gibi Bafa Gölü’nün de manzaralarını fotoğraflama şansınız olacaktır. Genel köy görüntüsü için ön planda köyün camisi, evleri yer alacak arkaya doğru devam ettikçe kalıntılar ve göl kadrajınızı tamamlayacaktır.
Bafa Gölü manzaraları için günün hangi saatinde akropolde olacağınız önemlidir. Gün içerisinde göl ve çevrenin mavisini, yeşilini gösterebileceğiniz kadrajlar akşam saatlerinde kızıl renklerin hâkim olduğu, siluet görüntülerle desteklenen fotoğraflara dönüşecektir.
Akropole doğru yapacağınız yürüyüşte gökyüzünü, dağları ve göl manzarasını fon olarak kullanabileceğiniz pek çok alternatif fotoğrafla karşılaşacaksınız. Bu fotoğraflarda yanınızda olacak arkadaşların modellik yapması daha estetik görüntüler elde etmenizi kolaylaştıracaktır. Bu fotoğraflarda baton gibi yardımcı ekipman görüntünün daha güçlü olmasına da yardımcı olacaktır.
Çekimler – Makro Çekimler
Özellikle Nisan – Mayıs aylarında Bafa Gölü ve çevresinde olursanız uyanan doğayla beraber makro fotoğrafa ilgi duyan fotoğraf gönüllüleri için çok fazla seçenek ortaya çıkacaktır. Makro objektif ve tripodla yapacağınız çekimlerde birbirinden farklı çiçeklerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Arka planın karanlık olması, sınırlı alan derinliğiyle çalışmak, ışığın çektiğiniz çiçeğin üzerine düşmesi yapacağınız çekimlerin daha verimli olmasını sağlayacaktır.
Çekimler – Yıldız Pozlamalar
Bafa Gölü’nde yapacağınız çekimleri aysız gecelerde yıldız pozlamayla tamamlayabilirsiniz. Bafa Gölü çevresinde yıldız pozlama yapabileceğiniz farklı noktalar bulacaksınız. Bizans Kalesi, agora ve İkiz Adalar yıldız çekimleri denemeleri yapabileceğiniz birkaç noktadır.
Yıldız çekimlerinde ilk yapılacak şey Kutup Yıldızının yerini bulmak olacaktır. Kadrajınızda uygun bir noktaya yerleştireceğiniz Kutup Yıldızı diğer yıldızların onun çevresinde dönmesiyle daha güçlü bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.
Bu fotoğraflarda Olympus makinelerde yer alan Live Composite (Karma Çekim) özelliği çok yardımcı olmaktadır. Bu özellik ile çekim yaparken genelde 400 ISO, 5,6 diyafram ve 50-60 saniye pozlama süresi seçiyoruz. Live Composite seçeneğinde makine ilk 50-60 saniyelik pozlamada genel görüntüyü bir kez kaydediyor, daha sonra aynı süre aralığında sadece ışığı ve yeri değişen konuları kaydediyor. Tüm çekimi de ekrandan canlı olarak izleyebiliyoruz. Yıldız çizgileri istediğimiz uzunlukta olduğunda çekimi durduruyoruz. Örnek fotoğraflardaki pozlama süreleri 45 – 60 dakika arasındadır.
Sözü bağlarken; elbette fotoğraf bireysel olarak uğraşılan bir alan. Yine de bir grupla, danışmanla yapılan fotoğraf yolculukları hem verimli çalışma imkânı sağlayabiliyor hem de karşılaştığınız sorunların çözümünde hızlı sonuç almaya yardımcı oluyor. Olympus Yollarda bu amaçla oluşturulan bir yapıdır. Olympus Yollarda yolculuklarına katılmak için mutlaka bir Olympus fotoğraf makinesi sahibi olmanız da gerekmiyor. Bu yolculuklarla ilgili bilgi almak için www.fototrek.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bafa Gölü ve çevresinde son 3 yıldır kurduğumuz Bafa Sanat Kampı’yla yaz boyunca bir yandan tatil yapabiliyor bir yandan da fotorğaf dahil farklı sanat dallarıyla ilgili çalışmalar da yapabiliyorsunuz. Bafa Sanat Kampı hakkındaki bilgiyi de www.bafasanatkampi.com sitesinde görebilirsiniz…