Olympus ile Hindistan Jaipur-Pembe Kent (1. Bölüm)

Dünyanın en popüler seyahat ve fotoğraf rotalarından olan Hindistan’daki fotoğraf yolculuğumuza, ülkenin en renkli ve fotografik bölgesi olan Rajastan eyaletinin başkenti Pembe Kent, Jaipur ile devam ediyoruz. Farklı noktalarında çekim çalışması yapılabilecek pek çok konu olması sebebiyle Jaipur’u da 2 bölümde konuşmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. 

Yolculuk hazırlığı

Fotoğraf Makinesi: Tüm fotoğraf yolculuklarında olduğu gibi yurtdışı fotoğraf yolculuklarında da biri yedek olmak üzere 2 fotoğraf makinesinin yanınızda bulunmasını öneriyorum. Ben Nisan 2019’dan itibaren fotoğraf yolculuklarında yanımda Olympus OMD EM1 X ve OMD EM1 Mark II gövdeleri yanımda taşıyorum. Böylece tüm objektifleri farklı makinelerde kullanma şansım oluyor. 

Objektif: Bu rotada mimari dış ve iç mekân çekimlerinin yanı sıra bol miktarda insan-portre çekimleri yapılacağını göz önüne alırsak geniş açı ve tele objektiflerin kullanılacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle Olympus 7-14 mm f2,8 Pro Lens ve 40-150 mm f2,8 Pro Lens iyi çözümler olacaktır. Son dönemlerde kullandığım 12-100 mm f4 Pro Lens de hemen her fotoğraf konusunda yardımcı olan bir objektiftir. Hawa Mahal gibi büyük yapılarda ve küçük tapınakların iç bölümlerinde ise balık gözü objektif de işe yarayan bir objektiftir. 

Olympus ile Jaipur

Tripod: Özellikle Hawa Mahal çevresinde yapacağınız gece çekimleri için yanınızda küçük ve hafif bir tripod ya da monopod bulunmasında fayda vardır. Ben genelde Olympus makinelerde bulunan 5 eksenli sarsıntı engelleyici motor özelliği sayesinde 1 saniyeye kadar uzun pozlamalarda makineyi elde kullanabiliyorum. Ancak yanımda tripod taşıyacağım gezilerde Manfrotto Element serisini kullanıyorum. Bu tripodun bir ayağı ayrılarak monopod olarak da kullanılabiliyor. Bu sayede gerektiğinde hem tripod hem de monopodum yanımda olmuş oluyor. 

Olympus ile Jaipur

Çekimler / Hawa Mahal-Gündüz

Pembe Kent Jaipur’da en dikkat çekici yapılardan biri Şehir Sarayı yakınlarında yer alan Hawa Mahal’dir. Rüzgarlar Sarayı anlamına gelen bu yapı ön taraftan 5 katlı gibi görünmekle birlikte arkadan giriş yaptığınız 2 katlı olduğu anlaşılan bir yapıdır. Saraydaki kadınların çarşıyı pazarı izlemesine imkân sağlamak amacıyla inşa edilen yapı Jaipur’un da simgelerinden biridir. 

Beş katlı bir bina yüksekliğinde olduğu için yakından yapılacak çekimler ancak balıkgözü objektif ile mümkündür. Ancak bu objektif kullanıldığında da oluşacak deformasyona dikkat etmek gerekir. Kadrajda sadece Hawa Mahal’in olması etkileyici bir görüntü olmayabileceği için yapı önünden geçen insanları beklemek ve öyle bir anda deklanşöre basmak daha doğru bir tercih olacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Hawa Mahal’de çekim yapılacak en doğru zaman sabah saatleridir. Güneşin yapıya doğrudan geldiği saatlerde tüm detayların aydınlandığını ve rahatsız edici gölgelerin oluşmadığını göreceksiniz. Hawa Mahal’in geniş açıyla daha az deforme olan bir fotoğrafını hemen önünden geçen yolun karşısından ya da karşı kaldırımdaki bir binanın teras katından çekmek de mümkündür. Ancak kişisel tavsiyem hangi konuyu çalışırsanız çalışın mutlaka 3 planla çekim yapmanızdır. Daha sonra fotoğraf seçimlerinde en etkileyici olanı seçebilir ya da fotoğraf gösterisi gibi sunumlarda bu fotoğrafları peş peşe kullanabilirsiniz. 

3 planla çalışma şöyle yapılır: İlk olarak genel plan çalışılır. Genel plan daha çok geniş açı objektifle ya da uzaktan yapılır. Olay nerede geçiyor? Kimler konuya dahildir? Gibi soruların cevaplarını bulmamızı sağlar. 

Olympus ile Jaipur

Orta plan daha çok normal objektifle ve daha yakından yapılır. Bu plan bize insan-mekân ilişkisini anlatma ve boyutları doğru gösterme şansı verir. Detay plan ise ya tele objektifle ya da yakından yapılır. İlk bakışta dikkat çekmese de konunun yükünü taşıyabilecek detayları göstermeyi amaçlar. 

Bununla birlikte çekim yaptığımız konularda yatay ve dikey çekimler de yapmak elimizde alternatif kadrajların olmasını sağlayacağı için önerdiğim bir yaklaşımdır. 

Olympus ile Jaipur

Çekimler / Hawa Mahal-Akşam

Hawa Mahal’de sabah saatlerinde yapılacak bir çalışmadan sonra bir başka tavsiyem de akşamın ilk saatlerinde de çekim yapmanız olacaktır. Yapının önünden geçen yolda oldukça yoğun bir trafik vardır. Mavi karanlık zamanında yapılacak çekimler renk ve atmosfer açısından etkileyici sonuçlar verecektir. 

Tripod kurarak ya da daha önce yazdığım gibi Olympus makinelerdeki 5 Eksenli Sarsıntı Engelleyici özelliğini kullanarak enstantane değerini ½ saniye, 1 saniye gibi değerlere indirerek çekim yapabilirsiniz. Bu sayede sabit duran konular, Hawa Mahal gibi, net kalacak trafikte ise farların, stop lambalarının izleri kaydedilecektir. 

Olympus ile Jaipur

Özellikle Hawa Mahal çevresinde park ederek müşteri bekleyen rikşolar ve sürücüleri uzun pozlamayla çekilecek bu fotoğraflarda yine net çıkacak ama arka planda yer alan trafik izleri fotoğrafa güçlü bir atmosfer katacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Çekimler / Hawa Mahal-Trafik

Hawa Mahal önünden geçen yoldaki trafik de iyi bir fotoğraf konusudur. Hareketli trafiği vurgulamak için düşük enstantane değerleri kullanmak iyi bir tercihtir. Bu amaçla makinenizi sabitlemeniz doğru olacaktır. Hawa Mahal’in karşısındaki binanın terasında yer alan cafede hem bir kahve molası verebilir hem de kuracağınız tripod ile düşük enstantane değerlerinde çekimler yapabilirsiniz. Sabit duran binalar, araçlar net kalırken, akan trafikteki araçlar flu görüntüleriyle etkili fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Elbette hareketi vurgulayacak bir başka yöntem de pan çekim yapmaktır. Bu amaçla enstantanenin 1/15 ve altındaki bir değer olması, hareket eden konuyla aynı yönde ve aynı hızda dönerek çekim yapılması gerekmektedir. Böylece hareketli konu net kalacak, arka plan kayarak çizgi filmlerde de gördüğümüz hız çizgilerinin oluşması sağlanacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Çekimler / Şehir Sarayı

Hawa Mahal’in hemen arkasında yer alan Şehir Sarayı günümüzde de hayatına devam eden Raca’nın evi ve önemli bir ziyaret noktasıdır. Şehir Sarayı farklı bölümleriyle gezilebilecek ve hem Hindistan’ı hem de bir dönemin kralları Raca’ları tanımaya, anlamaya yardımcı olacak bir yerdir. Ana bina geniş açı objektifle uygun bir çekim noktası bulunarak fotoğraflanabilir. 

Olympus ile Jaipur

Bunun dışındaki bölümlerin fotoğraftan daha çok ziyaret için uygun olduğunu düşünüyorum. Ancak 4 Mevsim Bahçesi’nde bulunan ve 4 farklı mevsimi simgeleyen kapılar önünde hatıra fotoğrafı çeken, çektiren ziyaretçiler iyi birer fotoğraf konusudur. 

Olympus ile Jaipur

Farklı alanlardaki ziyaretçiler ve görevliler yapacağınız portre çekimlerinde size yardımcı olacaktır. Her insan ve portre fotoğrafında olduğu gibi kuracağınız ilişkiler ve güler yüzünüz daha kolay çekimler yapmanızı sağlayacaktır. Özellikle arka planı da kontrol ederek yapacağınız çekimlerde güçlü fonlar kullanabileceğiniz noktaları rahatlıkla bulabileceksiniz. 

Olympus ile Jaipur

Aynı noktada saray görevlileri sizin yapacağınız yönlendirmelerle, “poz verecek” ve güçlü portreler de çekmenize yardımcı olacaklardır. Elbette bu desteklerinin karşılığında küçük bir bahşiş de bekleyeceklerdir. Ancak kullanacağınız tele objektif ve açık diyafram ile alan derinliğini sınırlayarak yapacağınız portrelerden çok menün kalacağınızı düşünüyorum. 

Olympus ile Jaipur

Sınırlı alan derinliği kullanımını bir arada bulunan görevlileri fotoğraflarken de kullanabilirsiniz. Fotoğraflarının güçlü ve etkileyici olmasını sağlayacak en önemli özellik derinlik duygusudur. Bu nedenle en sıradan fotoğraflarda dahi öndeki-arkadaki ilişkisinin olmasına dikkat ederiz. 2 kişinin fotoğrafını çekerken de yan yana durmalarından ziyade arkalı önlü durmaları ve alan derinliğini sınırlı kullanarak birini başrole çıkartmak daha iyi bir tercih olacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Sarayın açık ve kapalı alanları arasında gezip dolaşan, fotoğraf çeken ziyaretçiler de ışık ölçümünü aydınlık alanlardan yapmak koşuluyla güzel siluetler elde etmenizi sağlayabilirler. Siluet fotoğrafların teknik olarak doğru olabilmeleri için, siluet olacak konuların detay göstermeyecek kadar tam siyah olmaları gerektiğini ve kontur hatlarından ne olduklarının, insansa ne yaptıklarının belli olacağı bir açıyla çekilmiş olmaları gerektiğini de hatırlatmak isterim. 

Olympus ile Jaipur

Saray bahçesinde sıklıkla düzenlenen çeşitli kutlamalar ve etkinlikler için görevlendirilen kişiler de tele objektifle yapacağınız çekimlerle etkili birer portre çalışması olacaktır. Tele objektif bu kişileri çevreden ayıklamak ve flu arka planla öne çıkartmak için doğru bir tercih olacaktır.

Olympus ile Jaipur

Çekimler / Jantar Mantar Gözlemevi

Şehir Sarayı’nın hemen yanında bulunan Jantar Mantar Gözlemevi de ilginç bir fotoğraf ve ziyaret noktasıdır. Gözlem Araçları anlamına gelen Jantar Mantar’da devasa boyutlu güneş saatleri, burçlara göre gözlem noktaları bulunur. 

Şehir Sarayı’ndan Jantar Mantar Gözlemevi’ne arka kapıdan çıkmak kaydıyla 1 dakikada yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu bir dakikalık yürüyüş sırasında Hindistan’ın ünlü rikşocularını müşteri beklerken görebilir ve fotoğraflayabilirsiniz. 

Olympus ile Jaipur

Jantar Mantar’da ise farklı grafik şekillere sahip yapıların genel görüntüleriyle birlikte detay fotoğrafları klasik Hindistan görüntülerinden farklı fotoğraflarınız olmasını sağlayacaktır. Buraya yapacağınız ziyareti öğleden sonra saatlerine denk getirebilirseniz hem yapılar üzerindeki ışık daha yumuşak olacaktır hem de gölgeler sayesinde doku ve detayları daha güçlü gösterebileceksiniz. 

Olympus ile Jaipur

Ancak sadece detaylarla mekânı anlatmak mümkün olmayacağı için daha önce de konuştuğumuz 3 farklı planla çalışmayı unutmamak gerekir. Bunun için de geniş açıyla tüm mekânı gösterecek kadrajları da araştırmalısınız. Geniş açı objektif kullandığınızda ön planda oluşabilecek boş alanları da farklı konularla doldurmaya özen göstermeniz gerektiğini de unutmayın. Ön plana koyacağını konu da olduğundan yakın ve büyük görüneceği için daha güçlü vurgulanacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Çekimler / Tapınak

Pembe Kent Jaipur ile ilgili birinci bölüm yazısını yine Hawa Mahal çevresinde bulunan küçük bir tapınaktaki çekim örnekleriyle tamamlamak istiyorum. Bunun ilk sebebi yakın mesafeden dolayı neredeyse aynı mekân çevresinde farklı etkili çalışmalar yapabileceğinizi belirtmek. Ancak ikinci sebep de bu küçük tapınakta çekimler yaparken dikkat edeceğimiz noktaların aslında benzer konuları çalıştığımız her çekimde de geçerli olmasıdır. 

Hawa Mahal, 5-6 yolun kesiştiği bir kavşaktadır. Bu kavşağın bir köşesinde Hawa Mahal bulunurken diğer köşesinde de 2 katlı dükkanların üstünde, çatıları yüksekliğinde küçük bir tapınak bulunur. Bu tapınakta sabah ve akşam saatlerinde görevlilerin yaptığı küçük ayinler düzenlenir. Aynı zamanda adakları olan ziyaretçilerin de dualar ettiği, ibadet ettikleri anlara denk gelebilirsiniz. 

Elbette böyle bir yerde ilk yaptığımız çekim yapıyı gösterecek, genelde geniş açı objektifle yaptığımız mimari çekimlerdir. Bu çekimlerde geniş açının görsel etkisinden kaynaklı deformasyon kaçınılmazdır. Bu nedenle bu bozulmanın her iki yönden de eşit olması için tam orta noktadan çekim yapmak iyi bir tercihtir. Ayrıca akşamüstü çekim yaptığınızda tapınak ışığı direkt alacaktır, bu çekimde kullanacağınız bir polarize filtre de gökyüzünün daha kontrastlı oluşmasını sağlayacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Tapınağın iç bölümünü balık gözü objektif ile çalışabileceğinizi yazının girişinde belirtmiştim. Bununla birlikte giriş kapısında size yardımcı olacak görevlinin fotoğrafı da güçlü bir çekim konusudur. Tapınağın iç bölümündeki floresan aydınlatma Beyaz Ayarı’nı günışığı olarak seçmeniz durumunda yeşil rengiyle fotoğrafa güçlü bir arka plan sağlayacaktır. Turuncu – sarı kıyafetleriyle görevli fondan ayrılan e izleyiciyle direkt buluşan bir ana konu olacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Tapınak içerisinde 2.8 gibi açık diyaframa sahip bir Pro Zoom Objektif ya da 1.8 gibi açık diyaframa sahip bir sabit odaklı objektifle çalışmak ışık konusunda size çok yardımcı olacaktır. Ayrıca bu açık diyafram kullanımı arka planı da flulaştıracağı için ilginin sadece çektiğiniz portreye yoğunlaşmasını da sağlayacaktır. 

Olympus ile Jaipur

Sınırlı alan derinliği kullanımı portreleri vurgulamayı sağlarken mekânda bulunan insanlarla ilgili farklı öğeleri de (okunan dua kitapları vb) öne çıkartmak içinde kullanılabilecektir. Böylece yine öndeki ve arkadaki ilişkisi öne çıkarılacak, fotoğraflarda derinlik duygusu oluşacaktır.

Olympus ile Jaipur

Rajastan’ın başkenti Pembe Kent Jaipur’u incelemeye başladığımız yazının bu ilk bölümünde hemen şehir merkezinde yer alan fotoğraf noktalarını konuştuk. Bir sonraki yazımızda şehir merkezinden biraz uzaktaki fotoğraf noktalarını inceleyeceğiz. Jal Mahal (Su Sarayı), Amber Kalesi ve tarihi yürüyüş rotasıyla Fil Köyü fotoğraflarıyla detaylandıracağımız bölümler olacak. 

Sözü bağlarken; elbette fotoğraf bireysel olarak uğraşılan bir alan. Yine de bir grupla, danışmanla yapılan fotoğraf yolculukları hem verimli çalışma imkânı sağlayabiliyor hem de karşılaştığınız sorunların çözümünde hızlı sonuç almaya yarımcı oluyor. Olympus Yollarda bu amaçla oluşturulan bir yapıdır. Olympus Yollarda yolculuklarına katılmak için mutlaka bir Olympus fotoğraf makinesi sahibi olmanız da gerekmiyor. Bu yolculuklarla ilgili bilgi almak için www.fototrek.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Instagram