OM System OM1 Mark 2’nin Geliştirilen Live ND Özelliği

Şubat 2024’te OM System’in son modeli olan OM1 Mark 2 duyurulmuş ve kısa sürede Türkiye’y gelerek raflarda yerini almıştı. O dönemden bugüne birçok çekim çalışmasında bu modeli kullanarak geliştirilen özellikleri deneme imkanı buluyorum. Bir önceki model olan OM1’de Live ND (Yoğunluk Filtresi) 6 stopluk ışığı kırma becerisine sahipti. Bu yeni modelde Live ND 7 stopa kadar ışığı kırabiliyor.

Uzun pozlama çekimleri gözün gördüğünden farklı fotoğraflar çekmek için kullanılan özel bir teknik. Işığın uygun olması durumunda 22, 32 gibi kısık diyafram değerleriyle çalışarak pozlama süresini, enstantaneyi uzatmak mümkün oluyor. Eğer bu düşük enstantane değeri sizin fotografik anlatımınız için yeterliyse çalışmayı gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak ışığın güçlü olduğu durumlarda diyaframı kısmak yeterli düşük enstantane değerine ulaşmak mümkün olmuyor. Bu nedenle ışığı kıracak ve pozlama süresini uzatacak özel bir yardımcı ekipman olan ND (Neutral Density – Yoğunluk) filtresi kullanıyoruz. Bu sayede ışığı, filtrenin özelliğine bağlı olarak 10 stop’a kadar kırmak, enstantaneyi 10 stop’a kadar düşürmek mümkün oluyor. İşte OM1 Mark 2 modelinde bu çalışmayı filtre kullanmadan, MENU’den bu özelliği ON (Açık) konuma getirerek çalışmak mümkün. Bu özelliği anlatabilmek için farklı bir kaç çekimle örnek fotoğraflar oluşturmaya çalıştım.

Not: OM1 modelinin 6 stopluk Live ND özelliğiyle ilgili yazıyı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

İlk örnek fotoğraf İstanbul Eminönü’nde deniz kenarından, Galata Köprüsü’nü ve Kulesi’ni gören basit bir kadraj olacak… Işığın oldukça sert olduğu bir saatte yapacağım bu çekimde ışık ölçümü yaptığımda 100 ISO için 4 diyafram ve 1 / 160 saniye enstantane değerini buluyorum. Elbette bu değerler ile çekim yaptığımda kıyaya vuran dalgaları donduruyorum.

Diyafram değerini 22 olarak kıstığımızda enstantane değeri de Eşdeğerlilik Yasası gereği 1 / 20 saniyeye düşüyor. Elbette bu düşük değer ile dalgaları flu olarak kaydetmek mümkün oluyor.

Deniz üzerindeki hareketi daha flu olarak kaydetmek istediğimizde OM1 Mark 2’nin Live ND özelliğini aktif hale getirmek gerekiyor. Bunun için makinenin MENU’sünde yer alan Live ND Shooting basamağına girmek ve ilk olarak OFF (Kapalı) olan konumu ON (Açık) hale getirmek gerekiyor. Bu özelliğin aktif olabilmesi için makinenizi M (Manuel) modda kullanıyor olmanız ve hem enstantaneyi hem diyaframı sizin kontrol ediyor olmanız gerekecek.

Daha sonra ikinci basamakta yer alan ND Number’da da kullanacağınız ND yoğunluğunu tercih etmeniz gerekiyor. En güçlü etkiyi ND 128 (7 EV) basamağında alacaksınız ve ışığı 7 stop kırmış olacaksınız.

LV Simulation basamağını da ON (Açık) konuma getirirseniz filtrenin etkisini vizör ya da LCD ekrandan da izleyerek çekimi yapabilirsiniz. Ancak bu konumda her hareket ettiğinizde görüntü size dizi ve filmlerdeki ağır gösterim / ağır çekim gibi ulaşacağı için alışık değilseniz çalışmanız zor olacaktır. Bu durumda OFF (Kapalı) olarak kullanabilirsiniz.

Makinede Live ND Shooting’i ON (Açık) konumuna getirip, ND Number’ı ND128 (7EV) olarak seçerseniz, örnek fotoğrafta enstantane değeri 6 saniyeye düşüyor. Burada önemli ve ilginç bir noktayı daha vurgulamam gerekiyor. OM System’in IS (Image Stabilizer – Sarsıntı Engelleyici) özelliği çok başarılı olduğu için bu çekimi tripod kullanmadan, elde gerçekleştirdim.

İkinci örnek fotoğrafta Live ND özelliğini iki farklı değerde kullandım. Yine aynı şekilde IS özelliği sayesinde bu çekimleri de tripod kullanmadan gerçekleştirebildim. Bu fotoğrafta Eminönü’ndeki alt geçitlerden birinin merdivenlerinde yürüyenleri fotoğrafladım. Işığın sert olduğu bu koşulda da 100 ISO için 4 diyaframa enstantane değeri 1/800 saniye olarak oluştu. Bu değerler de yürüyenleri dondurma şansım oldu.

Live ND özelliğini ON (Açık) konuma getirip 4 ve 7 stop olarak 2 farklı değerde 2 fotoğraf çektim. Oluşan enstantane değerlerine göre sonuçlar şöyle oluştu:

Üçüncü örnek fotoğraf da Galata Köprüsü üzerinden vapur iskelelerine doğru çektiğim bir kare… Vapurdan çıkan, yürüyen, koşturan insanları ISO 100 ve 4 diyafram seçerek fotoğraflamak istediğimde enstantane değeri 1 /1600 saniye olarak oluştu.

Aynı kadrajı Live ND128 (7EV) olarak seçerek çektiğimde 22 diyafram seçince enstantane 3,2 saniye olarak oluştu. Bu sayede hareketleri flu olarak kaydetmek, yürüyen insanları hareket netsizliğiyle sel gibi fotoğraflamak mümkün oldu…

OM System OM-1, Live ND özelliği sayesinde fotoğrafçılara sadece anıları değil, aynı zamanda duyguları da yakalama fırsatı sunmuştu, OM1 Mark 2 bu özelliği 1 stop daha arttırarak fotografik anlatımınızın çok daha güçlü olmasını sağlayacaktır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram