Sokak Fotoğrafçılığı İçin Mutlaka Yanınızda Olsun M. Zuiko 17 mm f/1.8

Sokak fotoğrafçılığı tekniğini doğrudan fotoğrafa, yöntemini belgesel fotoğrafa dayandıran fotoğraf sanatı dalıdır. Doğrudan fotoğraf, sahip olduğunuz makine ve objektifin becerilerini kullanarak, çektiğiniz konunun doğasına müdahale etmeden, klasik kompozisyon kriterlerini uygulayarak görüntüyü kaydetme ve çekimden sonra da herhangi bir görüntü düzenleme programıyla fotoğrafı değiştirmeden izleyiciye sunma yöntemidir. Belgesel fotoğraf ise bir konuyu bir grup fotoğraf ile anlatma çabasıdır diye özetlenebilir.

Sokak fotoğrafçılığı da bu çalışmaları caddeler, parklar, plajlar, mağazalar gibi halka açık olan her yerde, insanı, çevresini, birbirleriyle olan ilişkilerini konu alarak uygulayan yöntemdir. Sokak fotoğrafçısı, çevresini gözlemleyen, rutine binmiş günlük yaşamın tuhaflıklarının farkına varabilen, küçük jestleri yakalayan, her zaman fotoğraf makinesini yanında taşıyan utangaç ve korkak olmayan insandır. Bununla birlikte hayatın ritmiyle hatta o ritimden biraz daha yavaş çalışmak da çevreye dahil olmaya ve “içeriden” çekimlere yardımcı olur. Sokak fotoğrafçısının insanların sağından solundan gizlice, sinsice yaklaşarak, gizlenerek çalışmaz. İnsanlarla ilişki kurar, makinesini gizlemez, orada oluş sebeplerinin farkına varılmasını sağlar. İşte bu nedenle aynasız (mirrorless) fotoğraf makineleri küçük yapılarıyla sokak fotoğrafçılarına çok yardımcı olur. 

17 mm objektif

Olympus’un 2012 Aralık ayında piyasaya sürdüğü M. Zuiko 17 mm f/1.8 objektif sokak fotoğrafçıları tarafından sıklıkla tercih edilen bir objektif olmuştur. 2x optik çarpana sahip olan Micro Four Thirds sistem sebebiyle 34 mm objektifin görüş açısıyla gören bu objektif, çok az deformasyona sebep olması sebebiyle de tercih edilmektedir. 

17 mm objektif

Keskinlik

Yapılan laboratuvar testlerinde M. Zuiko 17 mm f/1.8 şaşırtıcı keskinlik sonuçları vermiştir. 1.8 diyafram kullanıldığında köşelerde çok hafif bir yumuşak görüntüye sebep olan objektifin en keskin sonuç verdiği diyafram 5.6 olarak görülmüştür. 16 ve 22 diyafram kullanıldığında ise görüntülerin keskinlik kalitesinde az da olsa düşüş görülmüştür.

Her zaman söylediğim üzere çekimlerimizi laboratuvardan ziyade günlük hayat içerisinde çektiğimizi düşünürsek, ağırlıklı olarak da 5.6 – 8 diyafram aralığında çalıştığımızı dikkate alarak keskinliğin en yüksek seviyelerde olacağını söyleyebilirim.

Az ışıklı ortamlarda kullandığımız 1.8 ve 2 gibi diyafram değerlerinde de merkez keskinliğin yüksek olması çalışmalarımız için yeterli olacaktır.

17 mm objektif

Renk Sapması

1.8 gibi açık diyafram değeri kullanıldığında yüksek kontrastlı bölgelerde mavi renkte kaçmalar, sapmalar görülmektedir. Merkez alanlarda çok az da olsa kırmızı renk sapmaları da görülmüştür. Ancak yine bu sonuçların laboratuvar ortamlarında görüldüğünü, günlük çekimlerde bu tarz sonuçlar görmenin zor olduğunu belirtmeliyim.

Vignet (Köşe Kararması)

1.8 ve 2 diyafram değerlerinde fotoğrafların köşelerinin merkezden yarın stop daha karanlık olduğu görülmektedir. Diğer diyafram değerlerinde ise herhangi bir köşe kararmasıyla karşılaşılmamıştır. 

17 mm objektif

Deformasyon

34 mm görüş açısıyla görme imkânı veren bu objektifin deformasyonu oldukça azdır. Bildiğiniz üzere Magnum vb fotoğraf ajanslarında çalışan fotoğrafçılar geniş açı objektif ihityaçları için 35 mm odak uzaklığında objektifler kullanırlar. Bunun sebebi bu objektifin 74 derece görüş açısıyla görmesi ve çok az deformasyona yol açmasıdır. İşte bu objektif de aynı görsel etkiyle işimize yarayacaktır. M. Zuiko 17 mm f/1.8’in görüş açısı 65 derecedir. Ama laboratuvar sonuçlarını merak edenler için yazayım; çok yakın mesafelerden yapılan çekimlerde köşelerde %0,2 oranında “fıçı distorsiyonu” görülmektedir.

Otomatik netleme (AF)

M. Zuiko 17 mm f/1.8 objektif küçük ve kompakt yapısı ve MSC (Move-Still-Compatible / içten netleme) teknolojisi sayesinde oldukça hızlı ve neredeyse sessiz otomatik netleme (AF) imkânı sağlamaktadır. En yakın mesafeden (25 cm) sonsuza bir saniyeden daha çabuk bir sürede netlik yapabilmektedir. Objektif üzerinde Auto Focus ile birlikte manuel olarak da netlik yapabilmek mümkün. 

17 mm objektif

Fiziksel Özellikler

M. Zuiko 17 mm f/1.8 lens metal bir gövdeye sahiptir. 120 gram gibi oldukça hafif bir ağırlığı vardır. 6 grupta toplam 9 mercekten oluşan objektifin diyaframı da 7 parçadan oluşmaktadır. UV vb filtreler için de objektif çapı 46 mm’dir.

Objektif üzerinde netlik halkası dışında herhangi bir düğme ya da halka yoktur. Tüm kontroller makine gövdesinden yapılmaktadır. AF (otomatik netleme) – MF (manuel focus) değişikliğini pek çok PRO objektifte olduğu gibi netlik halkasını geri çekerek yapabiliyoruz. Aynı halkayı tekrar ileri iterek objektifi AF moduna geçirebiliyoruz.

Işık Kullanımı

Olympus’un birçok sabit odaklı objektifi gibi M. Zuiko 17 mm de 1.8 diyafram kullanmaya imkân vermektedir. Bu sayede çok az ışıklı ortamlarda dahi kolaylıkla kullanılmaktadır. Objektifin küçük ve hafif olmasıyla birlikte Olympus makinelerin gövdesinde yer alan 5 eksenli sarsıntı engelleyici sayesinde çok düşük enstantane değerleriyle de çekim yapılabilmektedir.

Sonuç

Gerek laboratuvar testlerinde gerekse seyahatlerdeki çekim çalışmalarında görünen o ki fiyat-performans açısından satın alınabilecek en başarılı sokak fotoğrafçılığı objektiflerinden biri M. Zuiko 17 mm f/1.8’dir. Alternatif objektiflerle karşılaştırıldığında keskinlik, deformasyon ve ışık kullanımı açısından diğer marka objektiflerle hiç de aşağı kalmamaktadır. Neredeyse pantolon cebinde bile taşınabilecek kadar küçük olan bu objektif PEN ve OMD serisi makine gövdelerinde her zaman kullanılabilecek bir objektiftir. 

Instagram