Uzun Pozlama Büyüsü: OM1 Live ND ile Ortaköy’de Gündoğumu

Fotoğrafçılık, sadece bir kare yakalamak değil, aynı zamanda teknolojinin sunduğu olanakları da kullanmak demektir. Bu sefer, uzun pozlama efektlerini gerçekleştirebilmek için OM-1’in benzersiz Live ND özelliğini keşfetmeye karar verdim. Bu amaçla Ortaköy’de gün doğumunda Ortaköy Cami ve köprünün fotoğraflarını çekmek için gün doğumundan 30 dakika kadar önce yerimi aldım… İlk çekimi ortam ışığını ölçerek gerçekleştirdim. Bu çekimleri tripod kullanmadan yaptım. Bir önceki yazıda OM System’in IS (Sarsıntı Engelleyici) özelliğinden bahsetmiştim. Dolayısıyla çekimleri elde yapma şansım olduğunu biliyordum. ISO200 olarak seçtiğim bu fotoğrafta en açık diyafram olan 4’ü seçtim. Enstantane 0,4 saniye olarak çalıştım. Fotoğrafı ve dosya bilgilerini görebilirsiniz.

Farklı fotoğrafları çalıştıkça zaman geçti ve hava aydınlanmaya başladı… Bu durumda enstantane ve diyafram değerleri yükselmeye başladı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte yapay ışık kaynaklarının renk etkisini de kaydetmek oldukça keyifli bir çalışma sağlıyordu. Ancak fotoğraflar, yükselen enstantane ile birlikte her şeyin dondurulduğu ve sıradan görüntülere dönüşmeye başlamıştı.

Daha farklı bir görsel elde etmek için OM1 ve OM5 modellerde bulunan Live ND (Canlı Neutral Density – yoğunluk-) filtresiyle çekim yapmaya karar verdim. Bu özellik, ND (Neutral Density – Yoğunluk) filtrelerini kullanarak uzun pozlama efektlerini gerçek zamanlı olarak görmeme imkan tanır. Dolayısıyla, kadraja giren ışık miktarını azaltarak, normalde gereken enstantaneden daha uzun pozlama süreleri kullanmayı sağlayacak ve istediğim etkiyi alabilecektim.

Bu amaçla makine menüsünde yer alan Live ND seçeceğine girdim. OM1 modelinde 6 stopluk ND filtre etkisini elde etmek mümkün. (Bu özellik OM5 modelinde 4 stop ND olarak çalışıyor.) İsterseniz ND filtrenin düşük enstantane etkisini canlı olarak da izlemek mümkün. Bunun için de yine MENU içerisinde LV Simulation özelliğini de aktif hale getirmek gerekiyor.
(*) Live ND özelliğini kullanabilmek için makineyi M (Manuel) modda kullanmak gerekiyor.

Etkiyi en güçlü şekilde görebilmek için MENU’de ND64 (6EV – 6 Exposure Value / Pozlama Değeri) basamağını seçtim. Enstantaneyi daha da düşürebilmek için diyafram değerini 22’ye kıstım. Ayrıca ISO’yu da 80 olarak seçtim. Yeni fotoğrafın değerleri de şöyle oluştu:

10 saniyelik uzun pozlama sayesinde deniz üzerindeki dalgaların hareketleri flulaşarak farklı bir görsellik, yumuşak bir akış elde etmek mümkün oldu. Elbette bu etkiyi daha çok görebilmek için kadrajı da dikey olarak tercih ettim. OM System makinelerin IS (Sarsıntı Engelleyici) özelliği sayesinde 10 saniyelik pozlama süresince tripod kullanmadan çekimi gerçekleştirebildim.

Elbette güneş yükseldikçe, ortamdaki ışık arttıkça enstantane değeri yükseldi, ama yine de Live ND özelliği sayesinde 4 saniyelik pozlamalar da çekme şansım oldu… Bu özellik sayesinde ışığın arttığı ortamlarda da düşük enstantane değerleri kullanmak ve uzun pozlama yapmak mümkün oluyor.

Sonuç olarak, OM System OM-1’in Live ND özelliği, fotoğrafçılığa yeni bir boyut kazandırıyor. Uzun pozlama efektlerini gerçek zamanlı olarak görerek çalışmak, fotoğrafçıya anında geri bildirim sağlayarak yaratıcılıklarını daha önce deneyimlemedikleri bir düzeye taşıyor. Ortaköy Camii’nin gündoğumunu bu eşsiz özellikle yakalamak, sadece bir fotoğraf çekimi değil, aynı zamanda teknoloji ve sanatın keyifli bir birleşimiydi. OM System OM-1, Live ND özelliği sayesinde fotoğrafçılara sadece anıları değil, aynı zamanda duyguları da yakalama fırsatı sunuyor…

One thought on “Uzun Pozlama Büyüsü: OM1 Live ND ile Ortaköy’de Gündoğumu

Yorumlar kapatıldı.

Instagram